În Ajunul Crăciunului, băieții greci ies pe străzi și cântă așa numitele kalanda(colinde). Ei sunt acompaniați de tobe, triangluri, sau chiar chitare, acordeoane, lire și muzicuțe. Deseori au cu ei niște bărci vopsite în auriu, pline cu nuci, acesta fiind un obicei extrem de vechi în Elada. Ei primesc nuci, bani, dulciuri și smochine uscate, de la cei pe care-i colindă.
Iată mai jos, o foarte apetisantă rețetă, nu neapărat de gătit acuma, de Crăciun…Este o delicatesă din insula Corfu.
Ingrediente
- 800 g carne macră de vițel
- 1 cană de vin alb
- 4 căței de usturoi
- zeama de la 1 lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară
- 2 linguri de oțet
- 1 linguriță de zahăr
- 2 linguri de făină
- câteva linguri de ulei de măsline Sotirelis
- 200 g roșii la cutie ( cu sos cu tot)
- sare
- piper
- boia iute
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline Sotirelis în tigaie și se prăjesc bucățile de carne, pe toate părțile. Adăugăm usturoiul tăiat felii , vinul și oțetul. Se dă în clocot la foc mic până ce se evaporă sosul.
Adăugăm roșiile cu sosul, sare, piper și boia. Lăsăm să fiarbă până se îngroașă sosul. Adăugăm, la sfârșit, zeama de lămâie.
