Case albe cu puțin albastru aruncate pe vârfuri de munte, ape turcoaz, panorame care pur și simplu îți taie respirația, taverne tradiționale cu fețe de masă în pătrățele albastre și o gastronomie deosebită.
Într-un cuvânt, Mykonos. Ca majoritatea insulelor grecești, și Mykonos are specialitățile sale proprii. Cel mai bine ar fi, să le descoperiți la fața locului, noi doar vom încerca să vă aducem cât mai aproape de atmosfera insulei.
Louza/λουζα
Multe tipuri de salam sunt produse în Grecia, dar, probabil, cel mai faimos, în special de-a lungul regiunii Cicladelor este louza. Acest “văr al lui prosciutto” este făcut din file de porc, aromat cu sare, piper și ierburi, atârnat apoi să se usuce în aer liber, cel puțin o lună.
Aroma lui variază de la insulă la insulă, dar cel mai bun este cel produs în Mykonos. Secretul gustului constă în folosirea unui anume tip de cimbru, cunoscut sub numele de „throubi”, care crește în sălbăticie pe insulă.
Kopanisti/Κοπανιστή Μυκόνου
Aceasta este o brânză care, atunci când va fi gustată prima dată, nu va fi niciodată uitată. Oarecum similară cu brânza Roquefort, Kopanisti are totuși savoarea sa unică.
Creată fără nici un fel de procedeu mecanic, după o fermnetare repetată, are un gust picant și o aromă puternică. Kopanisti este un aperitiv, care poate însoți ouzo, raki, sau chiar un vin alb.
Se servește cu pâine și/sau cu salate de roșii și castraveți toate stropite din belșug cu ulei de măsline extravirgin. Kopanisti din Mykonos este delicioasă.
Amigdalota/αμυγδαλωτα
Printre specialitățile savuroase de pe insulă trebuie amintite și produsele de patiserie, în special amigdalota sau migdalele dulci. Trebuie remarcat faptul că, exista două tipuri: primul este cel mai popular, are o formă alungită și este acoperit cu zahăr pudră. Al doilea este cunoscut sub denumirea de “kalathaki” – coș -, este de fapt un tort de migdale, copt în forme speciale.
Rețeta zilei,
Bakaliaros Plaki(Μπακαλιάρος πλακί)/Plachie de cod
600-700 g file de cod,
1/2 kg de cartofi,
4 căței de usturoi,
1.1/2 ceașcă cu suc de roșii,
1.1/2 ceașcă cu ulei de măsline extravirgin Sotirelis(recomandăm să puneți în el, cu ceva timp înainte, o legătură de busuioc),
2-3 ardei iuți(din aceia mai mici),
oregano,
pătrunjel proaspăt tocat,
sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Codul se taie, se spală bine și i se scoate pielea. Se taie cartofii felii și se pun într-o tavă(preferabil cu ulei de măsline). Se presară deasupra sarea, piperul și pătrunjelul tocat. Se pune peștele peste cartofi, se presară usturoi tocat mărunt, oregano și piper, se pune încă un strat de cartofi și din nou usturoi, oregano, piper, sare și pătrunjel tocat. Se stropește cu ulei de măsline Sotirelis din belșug și cu suc de roșii, apoi se bagă la cuptor.Se servește cald cu un vin alb sec alături, sau cu o bere rece Mythos.
Καλή όρεξη/Kali Orexi/Poftă Bună!