Această rețetă, originară din insula Creta, reprezintă o variantă aromată și savuroasă a clasicelor sărmăluțe de post. Dacă nu aveți flori de dovlecel puteți folosi doar frunze de viță de vie.

Nutriţioniştii ne propun dieta cretană, nu neapărat pentru slăbit, ci pentru a adopta o alimentaţie sănătoasă, care să ne ajute să trăim ani mulţi cu sănătate, feriţi de boli cardiace, aşa cum îşi duc traiul longevivii cretani.

Incluzând la mesele zilnice ulei de măsline, legume şi fructe, peşte şi brânză feta, vin roşu şi ceaiuri, consumând doar relativ puţină carne şi evitând excesul de pâine, îi vom asigura organismului nostru necesarul de substanţe nutritive, de care are nevoie pentru a face faţă solicitărilor zilnice, fiind plini de energie şi feriţi de îmbolnăviri. Dacă dorinţa ta este să dai jos câteva kilograme, poţi folosi ingredientele recomandate de dieta cretană în cantităţi mici, la mese dese dar modeste cantitativ. 

Ingrediente-6 porții

250 g frunze de viță de vie
50 de flori de dovlecel
300 g orez
1 cană și jumătate de roșii tăiate cubulețe
2/3 cană de mentă tocată mărunt
1 legătură de pătrunjel
1 cană de ulei de măsline Sotirelis
2 cepe
2 dovlecei de mărime medie
1 cartof de mărime medie
sare, piper, chimen, după gust

Mod de preparare

Opăriți frunzele de viță de vie, apoi scurgeți-le și puneți-le în apă rece, pentru a nu se lipi una de cealaltă. Pregătirea florilor de dovlecel: rupeți cu foarte mare grijă codița florii de dovlecel și o data cu ea se va desprinde și pistilul. Curățați frunzulițele verzi de la baza florii, spălați florile cu grijă și stergeți-le cu un șervet curat, sau le tamponați cu șervețele de bucătărie.

Pregătiți umplutura după cum urmează. Spălați orezul și scurgeți-l bine de apă. Tocați ceapa mărunt, roșiile cubulețe mici și răzuiți dovleceii și cartofii.
Adăugați legumele peste orez și asezonați cu sare, piper și chimen, după gust. Adăugați menta și pătrunjelul, tocate mărunt și o cană de ulei de măsline Sotirelis. Amestecați bine.

Pe fundul oalei în care veți fierbe sărmăluțele puteți pune frunze de viță de vie sau feliuțe de dovlecel. Umpleți florile de dovlecel, dar nu pline, pentru că orezul se umflă, apoi împăturiți petalele spre interior. Formați și sărmăluțele cu frunze de viță de vie. Așezați-le intercalat în oală.

După ce terminați de așezat sărmăluțele și florile de dovlecel umplute, mai stropiți cu 2-3 linguri de ulei de măsline Sotirelis, puneți o jumătate de cană de roșii tocate mărunt deasupra. Acoperiți totul cu o farfurie, așezată cu fundul în sus, pentru ca florile și sărmăluțele să își păstreze forma. Adăugați suficientă apă, cât să se acopere totul. Puneți capac peste oală și fierbeți la foc mic spre mediu, până când orezul este fiert.

Se pot servi alături de un iaurt grecesc, presărate cu frunze proaspete de mentă.

Poftă bună/Kali orexi !

sursa rețetă,