Este o plăcintă crocantă la exterior și cremoasă la interior care se mănâncă ca aperitiv(meze) în Grecia, asta n-ar trebui să vă împiedice s-o mâncați la prânz sau la cină, fiindcă este extrem de consistentă. Spanakopita se servește la temperatura camerei, călduță chiar, imediat ce e scoasă din cuptor și poate fi pregatită într-o tavă mare(poate fi și rotundă) și apoi tăiată felii.

Ingrediente

  •  1 kg de spanac proaspăt
  •  1 ceapă, de preferat albă
  •  4-5 linguri de ulei de măsline Sotirelis
  •  1 linguriță de mărar uscat
  •  1 lingură de pătrunjel verde
  •  200 g de telemea proaspătă
  •  4 ouă de casă sau bio
  •  2 linguri de smântână grasă
  •  150 g de unt
  •  12 foi pentru plăcinte
  •  sare, piper, după gust

Preparare

1. Spanacul se curăţă, se spală bine în apă rece şi se lasă să se scurgă. În uleiul de măsline Sotirelis se căleşte ceapa, se adaugă spanacul, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă pe foc moderat cca 10-15 minute. Apoi, se ridică capacul şi se lasă pe foc, până se evaporă lichidul. Acum e momentul să-i dați gustul dorit, cu sare, piper, mărar şi pătrunjel.

2. Pe urmă, se bat ouăle şi se mestecă cu telemeaua, smântâna şi cu spanacul.

3. Tava de copt se unge cu unt topit şi se aşază 6 foi, unse între ele cu unt topit. Se pune amestecul de telemea, smântână și spanac, se uniformizează şi se pun celelalte 6 foi, de asemenea unse între ele, cu unt topit.

4. Se unge ultima foaie cu unt topit şi se dă la cuptor pentru cca 45 de minute.

Poftă bună/Kali orexi !