Nokedli sau galuska, în românește knedle sau găluști, în germană Spätzle sau Knöpfle sunt niște paste minunate, care se prepară cu ouă proaspete de casă, mai ales în spațiul Europei Centrale, începând cu Alsacia și Lorena, Valea Mosellei, Elveția, Bavaria, Tirolul de Sud, Austria, Cehia și Slovacia, Ungaria, Croația și Transilvania sau Banat.
O reţetă ungurească bună de tot, să te tot lingi pe degete, cum sunt mai toate preparatele lor. Denumirea originală e de “Dorozsmai pontypaprikás sajtos galuskával”.
Ingrediente (5 porţii):
– 1,5 kg crap file
– 500 g ciuperci
– 100 ml ulei de măsline Sotirelis
– 2 cepe mari
– 300 ml smântână
– 50 g făină
– 1 ardei kapia
– 1 roşie
– 1 ardei iute
– 4, 5 căţei de usturoi
– boia
– piper
– sare
– nokedli (cam din 500 g făină)
Paşi:
1. Se curăţă crapul de oase şi de solzi şi se taie file.
2. Se spală şi se curăţă toate legumele. Se taie mărunt şi se pun fiecare separat.
3. Se pune uleiul de măsline Sotirelis în tigaie, se căleşte ceapa până devine translucidă, după care se adaugă legumele în ordinea aceasta: ciupercile se pun primele, apoi ardeii şi roşiile.
4. Se adaugă boia şi se mai amestecă de câteva ori după care se pune apă şi se lasă la fiert.
4. Când a scăzut apa se pun bucățile de crap.
5. Când şi crapul e fiert (dupa 5-10 minute), se toarnă în papricaş smântâna amestecată cu făina , pentru consistenţă.
6. Se serveşte cu nokedli şi ardei iute.
Perfect pentru o cină cu prietenii.
Poftă bună/Kali Orexi/Jó étvágyat/Bon appetit !
sursa articol și rețetă,
http://transylvaniankitchen.blogspot.com/2013/06/papricas-de-crap-cu-ciuperci-si-nokedli.html