Pastele orzo sunt niște paste micuțe, nefierte seamănă perfect cu boabele de orez. Se pot înlocui cu orice paste micuțe, și chiar medii. Este interesantă și combinația de legume coapte cu couscous sau cu bulgur.
Ingrediente,
25-30 creveți nedecorticați (cca 500 gr)
200 gr. de orzo
1 ceapă roșie
1/4 ardei gras roșu
50 ml de vin alb sec
80 ml. de sos de roșii(preferabil grecesc)
1 vârf de cuțit anason măcinat (sau 1-2 linguri ouzo)
2 fire de mărar
2 fire de tarhon
1 foaie de dafin
sare, piper
3-4 linguri de ulei măsline Sotirelis
Porții: 3-4 depinde de pofta de mâncare a mesenilor
Preparare
Se curăță creveții de cap și carapace. Creveții curățați se vor folosi la pasul 2. Tot ce ați curățat de pe creveți se spală sub jet de apă rece, apoi se pun într-o oală împreună cu foaia de dafin, puțină sare și 700 ml apă. Se fierb la foc mediu timp de 25 minute. Când e gata se strecoară și se reține supa obținută. Practic așa preparați o supă de creveți care va da o aromă plăcută orzo-ului.
Între timp se încinge uleiul de măsline Sotirelis, într-o cratiță largă și se toarnă creveții. Se prăjesc pe ambele părți, doar până-și schimbă culoarea în roz. Se scot din cratiță.
Se toacă ardeiul și ceapa cubulețe mici. Se călesc la foc mic în uleiul de măsline Sotirelis, până se înmoaie. Se stinge cu vin și se lasă să fiarbă la foc mediu, până aproape se evaporă.
Se adaugă sosul de roșii, anasonul(sau ouzo-ul) și 500 ml. din supa de creveți. Se adaugă sare și piper negru, după gust. Se adaugă orzo-ul și se scutură bine cratița să se așeze egal.
Se aduce la punctul de fierbere, se dă apoi focul mic și se fierbe cu capac, timp de 15 minute. În acest timp scuturați tigaia de vreo 2 ori, ca să nu se lipească orzo-ul de fundul tigăii.
Apoi orzo-ul trebuie să fie fiert și să mai aibă doar foarte puțin sos. Luați capacul și lăsați să mai fiarbă foarte ușor, până faceți următorii pași.
Tocați verdețurile și adăugați-le (rețineți puțin pentru decor) peste orzo. Amestecați ușor. Așezați deasupra creveții și presărați deasupra lor verdețurile reținute. Stingeți focul și puneți capacul pe cratiță. Lăsați să stea măcar 5 minute.
Poftă bună/Kali orexi !!!
sursa,
https://www.e-retete.ro/retete/orzo-cu-creveti