Rețeta săptămânii, Soutzoukakia, adică chiftele grecești în sos de roșii…
Soutzoukakia(smyrneika/politika)/σουτζουκάκια(σμυρνέικα/πολίτικα) sau İzmir köfte- chiftele de Izmir este un fel de mâncare grecesc și turcesc, asortat cu chimen, scorțișoară, usturoi, ulei de măsline(evident Sotirelis) și sos de roșii.
Soutzoukakia este, în general, servit cu pilaf sau piure de cartofi. Acest fel de mâncare a fost adus în Grecia continentală de către refugiații din Anatolia, din anii douăzeci ai secolului trecut.
Chiftelele sunt realizate cu carne tocată (vită de obicei, sau un amestec de carne de vită și de porc, în cazul grecilor), pesmet, ou, usturoi și pătrunjel, și generos condimentat cu chimen, scorțișoară, sare și piper. Ele sunt frământate înainte de a fi prăjite în ulei de măsline(evident recomandăm uleiul Sotirelis).
Ingredientul secret al acestor chiftele îl reprezintă semințele de chimen măcinate, ce aduc o savoare aparte cărnii, dar și sosului.
Ingrediente,
Pentru chiftele:
(20-24 buc)
500 g carne tocată vită (sau amestec vită cu porc)
2 căței usturoi pisați
1 ou
2 felii baghetă (1 felie franzelă)
1/2 linguriță praf semințe chimen (măcinate)
1/4 linguriță pudră de scorțișoară
sare, piper
2 linguri ulei de măsline Sotirelis
1 ceașcă vin alb sec
ulei pentru prăjit Sotirelis(cca 4-6 linguri)
Pentru sos:
1 ceapă mare
2 linguri ulei de măsline Sotirelis
400 ml pulpă de roșii pasată
100 g bulion
2 căței usturoi pisați
150 ml vin roșu sec
1/2 linguriță semințe chimen măcinate
1/4 linguriță pudră de scorțișoară
1 frunză de dafin
sare, piper
Preparare,
Începem să pregătim chiftelele amestecând carnea cu feliile de pâine înmuiate în vin alb (le stoarcem apoi), un ou, usturoiul pisat, 1-2 linguri ulei măsline Sotirelis, sare, piper, puțin pătrunjel verde tocat, scorțișoară și semințe de chimen măcinate. Amestecăm compoziția până se omogenizează apoi frământăm(cu mâinile umezite în apă) chiftelele, sub formă cilindrică ( cam de 5 cm lungime).
Le prăjim în ulei de măsline încins deja, la foc mic-mediu, fără să le rumenim complet. Separat, călim ceapa în două linguri ulei de ulei extravirgin Sotirelis, apoi adăugăm pulpa de roșii pasată, bulionul, usturoiul pisat, sare, piper, semințe de chimen măcinate, scorțișoară și lăsăm la foc mic câteva minute.
Adăugăm vinul roșu în sos și amestecăm, apoi punem chiftelele prăjite în sos și le fierbem în jur de 15 minute la foc mic-mediu, până începe să se îngroașe sosul.
Alături o garnitură de pilaf sau piure de cartofi. Unii greci pun alături și brânză feta sau chiar o salată grecească…
Kαλή όρεξη/Poftă bună!