Gastronomia cretană folosește foarte des uleiul de măsline, măslinele, dovleceii, legumele cu păstăi și multe, multe fructe. Delicatesele cretane includ dakos (pâine uscată din faină de orz cu ulei de măsline și un tip de brânză locala, oregano și roșii proaspete feliate), supe de legume (de linte, fasole…), măsline prăjite, pâine cu măsline, dovlecei cu măsline, legume umplute cu orez, melci, iepure și diferite tipuri de plăcinte (cu carne, cu brânză, cu iaurt, cu chimen dulce…) și nenumărate feluri de salate.
Un capitol aparte al bucătăriei cretane o constituie carenea de oaie, dar mai ales de miel, binecunoscute fiind costițele de miel cretane, un adevărat deliciu gastronomic.
De cele mai multe, ori carnea este asezonată cu anghinare, vinete, spanac sau chimen dulce. Un pahar de vin local sau de arrack ( o băutură alcoolică foarte tare ), se vor potrivi de minune.

Unul din felurile de mâncare care mie mi-a plăcut foarte mult este kritharaki cu feta(sau cu telemea). Mai jos, una din cele mai bune rețete.
Ingrediente pentru 4 porții:
1 ceașcă și jumătate de orzo (paste ca orezul) 2 ardei capia mari roșii 1 ceapă galbenă, mare,
4-5 căței de usturoi
oregano uscat
3 roșii mari sau o cutie de sos de roșii
1 lingură de zahăr
sare & piper
feta sau telemea desărată (câte o felie două, pentru fiecare farfurie)
1/2 cană de ulei de măsline Sotirelis

Pregătire
Se pune orzo la fiert în apă cu sare. Se taie ceapa, ardeiul kapia și usturoiul în felii subțiri.
Într-o tigaie adâncă, non aderentă, se pune la încins o lingură chiar două de ulei de măsline, după care adaugă, la călit, ardeiul, ceapa și usturoiul. Musai de potrivit focul, ca să nu se ardă legumele prea repede. Eventual, se poate adăuga oțîră de apă caldă.
Dacă folosești roșii, taie-le în jumătate și dă-le pe răzătoare (e o tehnică folosită în mod constant de către greci, mai ales de cretani) și aruncă coaja, apoi pune piureul rezultat peste celelalte legume, în tigaie. Dacă folosești sos de roșii, pune-l direct în tigaie.

Se dă focul mai tare și se lasă legumele să fiarbă în sosul de roșii, până ce acesta scade vizibil. Se adaugă o lingură de oregano uscat, zahărul (dacă sosul o cere, adică vi se pare prea acru) și puțin piper.
Se pune orzo-ul în sos, se amestecă și se gustă. Se adaugă sare și piper, funcție și de feta sau telemea. Nu vă rămâne decât să puneți kritharaki-ul în farfurii, plus câte o felie sau două de brânză, pe care musai s-o stropești cu ulei de măsline extravirgin Sotirelis și s-o presari cu puțin oregano uscat.
Poftă mare/Kali orexi !!!