Este o mâncare tipic grecească, plină de arome puternice și foarte consistentă. Un fel de mâncare des întâlnit în tavernele elene, dar și la mesele familiale din Grecia sau Cipru. Ce-i drept, în Cipru, se folosește mai mult cu carne de cocoș.

 

Ingrediente

  • 1 pachet (500 g.) Orz Misko
  • 1 kg umăr cu os de vițel tăiat
  • 1/2  cană ulei de măsline Sotirelis
  • 1 ceapă, preferabil roșie
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 linguriță de busuioc
  • 2 lingurițe de pastă de tomate
  • 1/2 cană vin alb sec
  • 500 grame de roșii tocate
  • 1 cană de cașcaval ras
  • sare
  • piper
  • 1.5 litri de apă

Timp de preparare, cca o oră jumătate, două ore, funcție de cum se frăgezește carnea.

 

Mod de preparare

  •  Într-o cratiță, se călesc ceapa, usturoiul și carnea în ulei de măsline Sotirelis.
  • Se adaugă vinul și apoi se adaugă sare, piper, cimbru, busuioc, roșii, pasta de tomate și o cană de apă.
  • Fierbeți timp de 1 oră și jumătate până când carnea este fragedă.
  • Se adaugă 1,5 litri de apă și se lasă pe aragaz până la fierbere.
  • Punem carnea cu zeamă, într-un vas de Jena, adăugam orzul, se amestecă și punem în cuptor preîncălzit, la 200 grade C, timp de 20 de minute.
  • f. După ce este gata, se pune pe platou se presară cu cașcaval ras și se servește. Cu un vin roșu sec.

Poftă bună/Kali orexi !!!