Gastronomia, cuvânt ce provine din greaca veche, Γάστρο însemnând stomac iar νόμος, lege, denumeşte arta de a prepara mâncăruri alese şi semnifică legătura dintre simţuri şi mâncare, reprezintă însuşirea de a aprecia calitatea mâncării, a gustului. Gastronomia elenă descrie atitudinea grecilor faţă de viaţă şi hrană.

Ingredientele şi stilurile bucătăriei greceşti au fost stabilite cu mai mult de 3000 ani în urmă. Sunt prezenţi în istorie mulţi bucătari greci renumiţi, precum Thimbron din Atena, Archestratus care a scris prima carte de bucate cunoscută (330 î.Hr.), Soteriades cel Înţelept care îşi revendica calitatea de a fi preparat feluri de mâncare pentru diferite stări de spirit şi vârste – pentru tineri, pentru iubiţi, pentru oamenii în vârstă şi pentru filozofii antici.

Ingrediente:

600 grame de ficat de porc
400 grame de mere
200 grame de praz
200 ml de lapte bun
50 grame de făină
30 grame de zahăr
50 ml de ulei extravirgin Sotirelis
20 grame de sare
Boia 
Scorțișoară, după gust

Mod de preparare


Ca o paranteză, regina Cleopatra se îmbăia doar în lapte și uleiuri, apoi își punea mere coapte pe față pentru a rămâne mereu frumoasă.

Ei bine, ficatul nostru se va îmbăia în lapte, în ulei de măsline
fierbinte Sotirelis, apoi se alătură merelor dulci cu miresme de scorțișoară. Nu e frumos ca regina Egiptului, dar savuros ca un regal de arome…. Merele se taie în felii de circa 1 cm grosime, li se îndepărtează cotoarele, se pun într-o tavă, se presară cu zahăr și scorțișoară și se coc circa 15 minute la 150°C .

Ficatul se taie ca pentru friptură și se ține circa 30 de minute în lapte. Prazul se feliază subțire și se călește în puțin ulei de măsline Sotirelis. Pe urmă, ficatul se scurge de lapte, se șterge, se trece prin făina amestecată cu boia și sare și se prăjește într-o tigaie cu restul de ulei de măsline Sotirelis.

După ce ficatul este rumenit, se așează în cealaltă tigaie cu praz, se acoperă vasul și se înnăbușe circa 5 minute. Ficatul se servește fierbinte, alături de merele coapte și de prazul călit.

Poftă bună/Kali orexi !

sursa rețetei

http://www.mondocucina.ro/reteta.aspx?id=380