Dolmathakia sunt versiunea grecească a sarmalelor mici în foi de viță de vie, impregnate cu arome mediteraneene de ulei de măsline și lămâie.

Dolmathakia doar din orez(ca cele din rețeta prezentată mai jos) se numesc dolmadakia/dolmathakia gialantzi (ντολμαδάκια γιαλαντζί).

Dacă vreți să le faceți și cu carne, folosiți carne de miel, de vițel, sau un amestec din ambele.

Cuvântul dolma este de origine turcică, dolmak însemnând a umple. Pluralul grecesc este dolmades. Originea sarmalelor este incertă, cele mai vechi atestări cunoscute vin din Persia secolului al XVII-lea. Practic, fie că vorbim de arabi, persani, turci, evrei, kurzi, asirieni, armeni, sau greci, toți gătesc și mănâncă acest tip de sarmale, de cel puțin 150-200 de ani.

Ingrediente

200-300 ml ulei de măsline Sotirelis
400-500 g ceapă tocată
250-300 g de orez
2 lingurițe de mărar tocat
Apă fierbinte
2 lingurițe de semințe de pin
1 linguriță de sare
Un praf de piper
60 foi de viță proaspete, sau conservate-klimatofila în greacă
1 lămâie

Mod de preparare,

1. Umplutura,
Încingeți 100-150 ml de ulei de măsline Sotirelis într-o tigaie(tavă) și căliți ceapa până se înnmoaie. Adăugați orezul și lăsați tava acoperită la foc mic, cca 5 minute. Adăugați mărarul, semințele de pin, 100ml de apă fierbinte, sarea și piperul. Fierbeți încă 5 minute. Lăsați-le să se răcească.

2. Prepararea propriu zisă a sarmalelor,

Foile de viță conservate vor fi limpezite musai în apă rece, iar cele proaspete se vor pune direct în apa clocotită, pentru 3 minute, apoi se vor limpezi din nou, în apă rece.

În centrul fiecărei frunze, așezate cu fața lucioasă în jos, se va pune câte o linguriță cu vârf, din umplutură. Împăturiți foaia (nu foarte strâns, deoarece orezul se va umfla). Tapetați o tigaie(tavă) cu foi de viță și așezați sărmăluțele una lângă alta, în straturi.

Stropiți cu zeama de la o lămâie, adăugați restul de 100-150 ml ulei de măsline Sotirelis și 500 ml de apă fierbinte. Așezați o farfurie peste dolmathakia, puneți capacul și fierbeti la foc mic timp de 1 oră. Lăsați-le să se răcească în tigaie.

Se servesc reci, ca aperitive(mezes), la prînz sau cină.

Poftă bună/Kali orexi !!!