Gastronomia elenă este plină de surprize plăcute, savuroasă și tentantă. Grecii sunt mari gurmanzi și știu să aprecieze și să savureze o mîncare bună, iar exohiko de miel, este una din acele mâncăruri. Iată una din nenumăratele rețete de exohiko existente de-a lungul și de-a latul Greciei.
Ingrediente
1 kg carne miel
1 ceașcă de ulei de măsline Sotirelis
4 cepe medii
3 morcovi medii
2 cartofi măricei
200 grame mazăre verde, tânără
1 lămîie
1 lingură cu vârf de unt proaspăt, preferabil bio
1 legăturică de pătrunjel verde
Sare și piper, după gust
1 pachet de foietaj din comerț ( 800grame)
2 ouă proaspete și de casă
Mod de preparare
Se taie carnea de miel în bucățele mici. Punem uleiul de măsline Sotirelis la încins, într-o cratiță. Se prăjește carnea, doar atât cât să se albească la suprafață.
Se adaugă ceapa tăiată fin de tot. Se sărează și piperează, după gust. Dăm focul pe mic. După vreo 20 de minute se stoarce sucul de la lămâie peste carne. Se lasă să fiarbă la foc foarte mic.
Într-o altă cratiță se fierb legumele(morcovii și cartofii se taie în cubulețe) circa 15 minute. Se scurg de apă și se sotează cu untul proaspăt. Se amestecă legumele cu carnea și cu pătrunjelul tocat.
Se unge o tavă cu ulei de măsline Sotirelis, se așează o foaie din foieta, se întinde compoziția și se acoperă cu o altă foaie. Se bat ouăle bine și se pun peste a doua foaie pentru “aspect”.
Se coace la foc mediu spre mic, cca o oră și jumătate în cuptorul preîncălzit bine. Când este gata, se lasă să se răcească, se taie bucăți și se orneaza cu frunzulite de pătrunjel.
La această mâncare merge un vin roșu, demi-sec sau sec.
Poftă bună/Kali orexi !
P.S. O altă rețetă, de data aceasta în engleză, în link-ul de mai jos