Vechii greci considerau carcatița ca un simbol al înțelepciunii, dar și un animal protector a cărui imagine apărea pe fresce sau scuturi, încă de acum 2500 de ani.
Acest fel de mâncare îl poți întâlni mai ales în insulele grecești, dar poți să-l prepari pe grătar și acasă, în week end. Secretul este să faci rost de o caratiță cât mai fragedă, pe care să o poți ține la marinat cam cu 1 zi înainte să o gătești. Se poate servi atât fierbinte, cât și la temperatura camerei, dacă o vei servi ca aperitiv.
Ingrediente pentru 4 porții,
900 g caracatiță proaspătă
3-4 legături de verdeață, precum: pătrunjel, oregano, fenel
4-6 frunze de dafin
1/2 cană ulei de măsline Sotirelis
1/2 linguriță fulgi de chilly
sucul de la o lămâie
2 linguri de oregano proaspăt
pentru servit:
ulei de măsline extravirgin Sotirelis, piper negru, roșii, ceapă, lămâie
Mod de preparare
Se pune caracatița la fiert în apă cu sare, pentru aproximativ 1 minut și jumătate. Apoi, se scoate caracatița și o se lasă să se scurgă.
După aceea se ia caracatița și se așează într-un vas termorezistent, în care se află ierburile aromatice și frunzele de dafin. Caracatița va fi băgată în cuptor (încins în prealabil la 180 de grade) unde se lasă între 90 de minute și 4 ore, în funcție de mărimea acesteia. După ce caracatița se coace, se va tăia cubulețe. Dacă ai caracatițe mici, lasă-le întregi.
Se amestecă uleiul de măsline Sotirelis, lămâia, praful de chilly, oregano, iar sosul marinat se toarnă peste caracatiță. Este preferabil să o lași la marinat cu o zi înainte să pui caracatița pe grătar.
Finalmente, se pune caracatița pe grătar și se lasă la rumenit. Înainte să o servești, o vei presăra cu ulei de măsline Sotirelis, cu piper și cu lămâie.
Poftă bună/Kali orexi !!!