Când spui midii, mulți oameni se gândesc la o delicatesă piperată ca preț, pe care o poți găsi doar în restaurantele cu pretenții. Nu este chiar așa. Și nici nu sunt așa greu de pregătit acasă, cum se tem mulți.

Doar să respecți anumite reguli și gata, ai obținut un bol plin cu midii delicioase.

În general, se calculează cam 500 g de midii pentru o persoană, dar nu este rău să luați un pic mai multe midii, dat fiind că pe unele dintre ele le veți înlătura pe parcurs. Midiile proaspete trebuie să aiba cochilia de un negru lucios și să nu miroasă urât. Deci, le scoatem pe cele care sunt sparte, uscate sau au un miros greu.

Apoi, midiile trebuie să fie musai închise. Cele parțial deschise pot fi verificate ușor: le bateți cu degetul sau le loviți ușor de blatul de lucru și, dacă sunt vii, se vor închide imediat. Dacă nu se închid, le aruncați.

Apoi, vine curățarea midiilor, cu o perie sau cu partea abrazivă a unui burete nou de bucătărie. Trebuie să curățați foarte bine cochiliile midiilor și trebuie să le spălați cu atenție, pentru a înlătura orice urmă de nisip sau alte reziduuri. Urmează “bărbierirea” midiilor: se smulg firele folosite pentru prinderea de stânci. Nu în ultimul rând, după preparare, midiile care au rămas închise se înlătura, deoarece înseamnă că erau moarte înainte de a le înnăbuși.

Ingrediente:
– midii 1,5 kg
– ceapă albă 1 buc. mare (100 g)
– ceapă verde 5-6 fire (65 g)
– morcovi 1-2 buc. (50 g)
– usturoi 5-6 căței (20 g)
– ardei iute 1/2 buc.
– ulei de măsline Sotirelis 50-75 ml
– vin alb sec 200 ml
– smântână (30% grăsime) 2 linguri (75 g)
– tije de țelină 2 buc.
– cimbru 1/2 lingură (de preferat, proaspăt)
– pătrunjel verde o legătură
– piper, sare, după gust

Mod de preparare:

Începeți prin a spăla foarte, foarte bine midiile triate: le scufundați într-un bol cu apă rece, le frecați cochiliile cu o perie sau un burete nou. Le smulgeți, apoi, “barba”. Le spălați încă o dată, sub jet de apă, și le puneți într-un castron. Când ați terminat trierea și curățarea, alegeți o oală înaltă cu capac. Atenție, trebuie să se închidă ermetic, pentru a păstra înăuntru tot aburul!

Încingeți uleiul de măsline Sotirelis și puneți la călit ceapa alba (felii) și ceapa verde (rondele).

Adăugați usturoiul (mărunțit), tijele de țelină și morcovul (ambele rondele subțiri). Puneți și ardeiul iute (verificați înainte cât este de iute) și cimbrul. Lăsați circa un minut, după care dați focul mare și puneți midiile.

Acoperiți cu capacul și lăsați circa 2 minute, zgâlțâind o dată, de două ori oala (în acest fel, midiile se distribuie uniform și se “amestecă”, astfel încât cele de la fund ajung la suprafață și au posibilitatea să se deschidă).

Turnați vinul alb, acoperiți la loc și mai lăsați 2-3 minute. Nu uitați să mai zgâlțâiti oala, din când în când. În această etapă, midiile ar trebui să fie deja deschise.

Puneți și smântâna, piperul proaspăt râșnit și patrunjelul verde, tăiat mărunt. După încă vreo 2 minute și vreo două-trei zgâlțâituri, midiile sunt făcute.

Opriți focul, scoateți-le cu o spumieră din oală (cu grijă, pentru ca molusca portocalie să nu cadă din cochiliile deschise) într-un bol mare. Luați din sosul lăsat cu un polonic și turnați peste midii (luând cu polonicul, în loc să răsturnați oala, vă asigurați că rămâne pe fundul oalei eventualul nisip care v-a scăpat în etapa de curățare.

Serviți imediat, alături de cartofi prăjiți pe care ați pus, eventual, un pic de maioneză. 

Poftă bună/Kali orexi !

sursa rețetei și fotografiilor: http://gurmandino.ro/2011/07/10/midii-in-sos-de-vin-si-usturoi-sau-moules-frites/#ixzz5fm0VFmri