Fără să aibă dimensiunea Cretei, agitaţia şi popularitatea altor insule greceşti ca Rhodos, Mykonos sau Corfu, insulei Thasos îi revine meritul de a reuni în mod armonios muntele şi marea, proximitatea şi tihna.

Cea mai nordică insulă a Greciei este un mic paradis balcanic, aflat la doar 500 de kilometri de graniţa de sud a României și la 1.000 de kilometri de Cluj, situată la granița dintre regiunile istorice ale Macedoniei și Traciei.

În Thasos ajungi cu ferry-boat-ul flancat de pescăruşi, fie din Kavala, fie din Keramoti, orăşelul care găzduieşte și aeroportul local.

Toată insula e străbătută de un drum circular ce se parcurge cu maşina în 90-120 de minute, dar câte minuni gastronomice se ascund între faldurile acestei bijuterii greceşti.

De la popularul gyros cu care te întâmpină insula la fructe de mare, inclusiv homari, Thasos-ul se oferă sincer şi din toată inima la zecile de taverne de pe coastă. Cine merge în Thasos află repede ce şi unde să mănânce, pentru că grecii sunt tare vorbăreți și lăudăroși şi, în egală măsură, primitori.

Astfel ajunge călătorul să mănânce neapărat kokoretsi (maţe fripte) în Panagia, un sătuc aflat lângă cea mai cunoscută plajă (Golden Beach) de pe coasta estică a insulei şi tot neapărat friptură din carne de capră – o specialitate a insulei, în satul Teologos, de sus din munte.

Şi tot aşa se ţin lanţ recomandările de mâncăruri: peşte proaspăt cu toptanul, prăjit sau fript la grătar; calamar umplut cu pastă de brânză, roşii şi ierburi aromate; papoutzakia – vinete umplute cu carne de vită şi porc, şi gratinate la cuptor, ideftiko – o tocană delicioasă de miel cu legume; stifado cu carne de vită.

Dar orice aţi comanda, nu începeţi masa fără nişte aperitive greceşti care ung pe suflet orice gurmand în vacanţă, precum uleiul de măsline gâtul și stomacul. Cele mai populare mezes (aperitive) includ salata de tzatziki, pasta de brânză iute, salată grecească de vinete, salată de icre, anşoa în ulei, inele de calamar pane şi multă, multă pâine prăjită, stropită cu ulei de măsline şi presărată cu oregano.

Ca un secret de vacanţă şi călătorie, lucrurile gustoase nu sunt semnalizate de ospătari agasant de primitori ci recomandate de localnici care ştiu adevărata valoare a lucrurilor de pe insulă.

Cel mai sigur semn că un loc este numai bun de stat şi mâncat este nu să-l vezi înţesat de turişti, ci dimpotrivă, plin de localnici bine dispuşi. Cel mai sigur semn că o mâncare respectă întru totul specificul locului rămâne, nu-i așa, la aprecierea insularilor.

Unul din secretele cele mai bine păstrate (dar cu dărnicie recomandat de unii localnici generoşi) este taverna Peykospilia, la doar 10 km de capitala Limenas, în apropiere de Skala Rachoni. Taverna e situată pe malul mării şi nu promite multe, la prima vedere, dar serviciile sunt mult peste aşteptări.

Specializată în fructe de mare şi peşte, locanta oferă în fiecare zi peşte proaspăt pe alese, homari, creveţi, caracatiţă, calamar, dar şi tradiționalele aperitive foarte gustoase şi cea mai bună pâine mâncată pe insulă, la preţuri foarte apetisante – aperitive de la 2 la 5 euro, caracatiţă la grătar 11-13 euro, feluri principale de la 8 la 14 euro, iar un kg de homar servit cu paste proaspete cu sos bolognese ajunge către 70 de euro.

Servirea tipic grecească – grecii simt de fiecare dată nevoia să te îndatoreze – îi incântă şi pe cei mai cîrcotași turiști: ospătarii te întâmpină veseli, îți arată vitrina cu peşte proaspăt, îți recomandă cu largheţe, îți oferă deserturi sau digestive din partea casei.

Gurmanzii se vor simţi minunat pe această insulă a plăcerilor culinare cu taverne la tot pasul, munte şi mare întotdeauna aproape, golfuri incântătoare, izolate, dar prietenoase, şi, mai important decât orice. o insulă aproape de inevitabila întoarcere acasă.