Gastronomia elenă se bazează pe patru piloni importanți:

1. ingrediente proaspete,
2. folosirea cu iscusință a condimentelor şi a plantelor aromatice naturale,
3. extraordinarul ulei de măsline 
4. şi simplitatea mâncărurilor.

Nu este o întâmplare, că grecii au cel mai mic coeficient al îmbolnăvirilor sistemului circulator şi cardiovascular din Europa.

Încă din antichitate, uleiul de măsline era considerat ca un dar al zeilor din Olimp. Măslinii, a căror tăiere era pedepsită uneori chiar cu moartea, reprezentau un obiect de cult specific în multe zone ale Eladei.

Astăzi, uleiul de măsline este prezent în cantităţi mai mari sau mai mici, în mai toate felurile de mâncare greceşti. Este de o calitate remarcabilă şi aduce multe beneficii sănătăţii.

Diminuează nivelul colesterolului, conţine antioxidanţi naturali şi vitaminele E şi A.

Grecii adoră să mănânce bine, sunt niște gurmanzi redutabili. Cina bogată face ca grecii să nu pună mare preț pe micul dejun, când este suficientă cafeaua servită în ceşti mici împreună cu un biscuite.

Legat de ce găsim în magazine. Din păcate, aproximativ 70% din uleiul de măsline etichetat ca extravirgin este de fapt falsificat.

Cum alegem un ulei de calitate ? Ideal e să-l cumpărăm direct de la prodducători, iar dacă nu e posibil de la distribuitorii lor zonali.

Dacă cumpărați din magazine și supermarket-uri, este indicat ca uleiul să nu fie produs de mai mult de un an. Căutaţi pe etichetă data îmbutelierii uleiului: cu cât e mai proaspăt cu atât e mai bine.

Cumpăraţi ulei îmbuteliat în sticle închise la culoare, care îl protejează de oxidare. Acest proces distruge antioxidanţii fragili din ulei şi duce la râncezire. Şi mai ales, evitaţi ambalajele din plastic!

Standardul de extravirgin este foarte greu de atins, fiind ca urmare cel mai scump ulei. Dacă uleiul de măsline extravirgin costă sub 18-20 euro/bidon 5l, nu este veritabil, cu toate acestea nu există nici o garanţie că un ulei care costă mai mult, nu este fraudat.

Un ulei de calitate, la prețurile din România, ar trebui să se situeze între 35-55 de lei/litru, adică cca 175-275 lei/bidon 5l.

Un indicator foarte important în identificarea uleiului extravirgin este aciditatea. Dacă e sub 1%, cu atât uleiul e mai bun. Cel extravirgin nu trebuie să depăşească 0,8% aciditate conform standardelor IOOC – International Olive Oil Council.