Tel: +40 751 404305 / E-mail: comenzi@ulei-masline-extravirgin.ro

Ulei de măsline extravirgin - Articole și Povestiri

Ulei de măsline extravirgin – Articole și Povestiri

Salata Politiki – Πολίτικη σαλάτα

Politiki kouzina (gastronomia politiki) eeste denumirea dată felurilor de mâncare aduse în Grecia de refugiații greci repatriati de pe teritoriul de azi al Turciei. Numele de politiki vine de la „polis” (oraș), adică de la Constantinopolis/Κωνσταντινούπολις, adică Istanbulul de azi.

Bucătăria „politiki” este un amestec de preparate provenite din gastronomia orientala, reinventate și dezvoltate de grecii din Asia Mică.

Refugiati greci au revenit în Ellada în anul 1922, printr-un schimb de populație Grecia-Turcia. Ei au păstrat și transmis generațiilor următoare această minunată „politiki kouzina”.

În opinia mea, una dintre cele mai gustoase componente ale gastronomiei elene.

Ingrediente:

1/2 varză albă tocată
1/4 varză roșie tocată
1 morcov mare ras
2-3 tulpini de țelină tocate
1-2 ardei (gogoșari) murați și tocați
1/2 cană de ulei de măsline Sotirelis sare, piper, oțet

Mod de preparare:

Tocăm toate legumele mărunt și le punem într-un bol mare. Apoi, le frecăm bine cu sare (dar atenție, să nu devină prea sărate) și lăsăm apoi, o jumătate de oră, să se înmoaie bine legumele și să-și lase zeama.

Apoi, aruncăm zeama lăsată și punem salata în bolul de servit.
La sfârșit adăugam uleiul de măsline și oțetul, amestecam și salata-i gata!

Poftă bună/Kali orexi !

Plăcintă cu spanac-Σπανακόπιτα/Spanakopita

Este o plăcintă crocantă la exterior și cremoasă la interior care se mănâncă ca aperitiv(meze) în Grecia, asta n-ar trebui să vă împiedice s-o mâncați la prânz sau la cină, fiindcă este extrem de consistentă. Spanakopita se servește la temperatura camerei, călduță chiar, imediat ce e scoasă din cuptor și poate fi pregatită într-o tavă mare(poate fi și rotundă) și apoi tăiată felii.

Ingrediente

  •  1 kg de spanac proaspăt
  •  1 ceapă, de preferat albă
  •  4-5 linguri de ulei de măsline Sotirelis
  •  1 linguriță de mărar uscat
  •  1 lingură de pătrunjel verde
  •  200 g de telemea proaspătă
  •  4 ouă de casă sau bio
  •  2 linguri de smântână grasă
  •  150 g de unt
  •  12 foi pentru plăcinte
  •  sare, piper, după gust

Preparare

1. Spanacul se curăţă, se spală bine în apă rece şi se lasă să se scurgă. În uleiul de măsline Sotirelis se căleşte ceapa, se adaugă spanacul, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă pe foc moderat cca 10-15 minute. Apoi, se ridică capacul şi se lasă pe foc, până se evaporă lichidul. Acum e momentul să-i dați gustul dorit, cu sare, piper, mărar şi pătrunjel.

2. Pe urmă, se bat ouăle şi se mestecă cu telemeaua, smântâna şi cu spanacul.

3. Tava de copt se unge cu unt topit şi se aşază 6 foi, unse între ele cu unt topit. Se pune amestecul de telemea, smântână și spanac, se uniformizează şi se pun celelalte 6 foi, de asemenea unse între ele, cu unt topit.

4. Se unge ultima foaie cu unt topit şi se dă la cuptor pentru cca 45 de minute.

Poftă bună/Kali orexi !

Dolmathakia, Dolmadakia/ντολμαδάκια

Dolmathakia sunt versiunea grecească a sarmalelor mici în foi de viță de vie, impregnate cu arome mediteraneene de ulei de măsline și lămâie.

Dolmathakia doar din orez(ca cele din rețeta prezentată mai jos) se numesc dolmadakia/dolmathakia gialantzi (ντολμαδάκια γιαλαντζί).

Dacă vreți să le faceți și cu carne, folosiți carne de miel, de vițel, sau un amestec din ambele.

Cuvântul dolma este de origine turcică, dolmak însemnând a umple. Pluralul grecesc este dolmades. Originea sarmalelor este incertă, cele mai vechi atestări cunoscute vin din Persia secolului al XVII-lea. Practic, fie că vorbim de arabi, persani, turci, evrei, kurzi, asirieni, armeni, sau greci, toți gătesc și mănâncă acest tip de sarmale, de cel puțin 150-200 de ani.

Ingrediente

200-300 ml ulei de măsline Sotirelis
400-500 g ceapă tocată
250-300 g de orez
2 lingurițe de mărar tocat
Apă fierbinte
2 lingurițe de semințe de pin
1 linguriță de sare
Un praf de piper
60 foi de viță proaspete, sau conservate-klimatofila în greacă
1 lămâie

Mod de preparare,

1. Umplutura,
Încingeți 100-150 ml de ulei de măsline Sotirelis într-o tigaie(tavă) și căliți ceapa până se înnmoaie. Adăugați orezul și lăsați tava acoperită la foc mic, cca 5 minute. Adăugați mărarul, semințele de pin, 100ml de apă fierbinte, sarea și piperul. Fierbeți încă 5 minute. Lăsați-le să se răcească.

2. Prepararea propriu zisă a sarmalelor,

Foile de viță conservate vor fi limpezite musai în apă rece, iar cele proaspete se vor pune direct în apa clocotită, pentru 3 minute, apoi se vor limpezi din nou, în apă rece.

În centrul fiecărei frunze, așezate cu fața lucioasă în jos, se va pune câte o linguriță cu vârf, din umplutură. Împăturiți foaia (nu foarte strâns, deoarece orezul se va umfla). Tapetați o tigaie(tavă) cu foi de viță și așezați sărmăluțele una lângă alta, în straturi.

Stropiți cu zeama de la o lămâie, adăugați restul de 100-150 ml ulei de măsline Sotirelis și 500 ml de apă fierbinte. Așezați o farfurie peste dolmathakia, puneți capacul și fierbeti la foc mic timp de 1 oră. Lăsați-le să se răcească în tigaie.

Se servesc reci, ca aperitive(mezes), la prînz sau cină.

Poftă bună/Kali orexi !!!

Fazan prăjit în zeamă dulce

Fazan prăjit în zeamă dulce
Sült fácán, melegen, édes lével
Gebratenen Fasan in süße Soße



Rețetă via Gastronomicus Transylvanicum

Este o reţetă din cartea de bucate a lui János Keszei din anul 1680, dedicată principesei Anna Bornemissza soţia principelui Transilvaniei Mihail Apáffy, intitulată Egy új főzésrül (Despre noul stil de a găti ), carte care ulterior a fost publicată de Elemér Lakó cu titlul Bornemissza Anna szakácskönyve(Cartea de bucate a Annei Bornemissza ) în 1983.

Cea mai veche carte de bucate din Transilvania datează din secolul al XVI-lea şi a fost scrisă de un gastronom anonim, care a trăit într-unul dintre prosperele oraşe ale Ardealului.

Cartea se numeşte „Szakács tudomány”, ceea ce înseamnă „Arta gătitului”. După ce a călătorit pe la mai multe curţi imperiale, regale sau ducale ale Europei, după ce a gătit pentru nobili transilvăneni și maghiari şi pentru capete încoronate, bucătarul nostru anonim a scris o carte cu peste 900 de reţete care defineau marea bucătărie a epocii.


Reţeta refăcută pentru zilele noastre.

Se spală fazanul bine, se taie în două şi se presară din belşug cu sare, piper, rozmarin şi ulei(recomand uleiul de măsline Sotirelis, în locul tradiționalei unturi de porc).

Se pune la baiţ într-o pungă legată circa 24 de ore. Se scoate fazanul din baiţ într-o oală și se prăjeşte puţin în grăsimea lui.

Într-o tavă se pun feliile de portocale şi de lămâie, se toarnă puţină apă peste ele, după care se aşează bucăţile de fazan prăjite anterior.

Vinul roşu se amestecă cu zahărul, şafranul şi oţetul până vom obţine o zeamă groasă ce se va turna peste fazan în tavă.

Se pune la cuptor până carnea devine moale. Această operaţiune se poate face şi prin înnăbuşire, într-o oală de fontă cu capac.

Poftă bună !!!

Vițel în sos tomat à la grecque

În Ajunul Crăciunului, băieții greci ies pe străzi și cântă așa numitele kalanda(colinde). Ei sunt acompaniați de tobe, triangluri, sau chiar chitare, acordeoane, lire și muzicuțe. Deseori au cu ei niște bărci vopsite în auriu, pline cu nuci, acesta fiind un obicei extrem de vechi în Elada. Ei primesc nuci, bani, dulciuri și smochine uscate, de la cei pe care-i colindă.

Iată mai jos, o foarte apetisantă rețetă, nu neapărat de gătit acuma, de  Crăciun…Este o delicatesă din insula Corfu.

Ingrediente

  • 800 g carne macră de vițel
  • 1 cană de vin alb
  • 4 căței de usturoi
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 2 linguri de oțet
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de făină
  • câteva linguri de ulei de măsline Sotirelis
  • 200 g roșii la cutie ( cu sos cu tot)
  • sare
  • piper
  • boia iute

Mod de preparare

Carnea se taie felii subțiri de cca 5 mm și se bate ca la șnițel, apoi se tăvălește prin făină, scuturându-se de surplus.
Se încinge uleiul de măsline Sotirelis în tigaie și se prăjesc bucățile de carne, pe toate părțile. Adăugăm usturoiul tăiat felii , vinul și oțetul.  Se dă în clocot la foc mic până ce se evaporă sosul.
Se acoperă carnea cu apă, se adaugă scorțișoara și zahărul și se fierbe la foc mic, până ce se frăgezește carnea.
Adăugăm roșiile cu sosul, sare, piper și boia. Lăsăm să fiarbă până se îngroașă sosul. Adăugăm, la sfârșit,  zeama de lămâie.
Se poate servi cu piure de cartofi sau cu pilaf de orez…
Poftă bună !!! Kali orexi !!!

Dovlecei umpluți cu carne, în sos de lămâie și mărar

Ingrediente

0-12 dovlecei (mai mici)
500 ml supă de pui

Umplutura

450 gr carne tocată de vițel (sau mixtă vita+porc)
1 ceapă
1 morcov
1 roșie din conservă (+ 3 linguri suc de roșii din conservă)
50 grame de orez cu bob rotund
1 fir de mărar
1/4 legătura de pătrunjel
3-4 linguri de ulei de măsline Sotirelis


sare, piper negru

Sos de lămâie

2 ouă întregi
2 gălbenușuri
2 linguri rase de făină
4 linguri de suc de lămâie
4 fire de mărar
sare, piper negru

Porții: 56

Preparare
Dovlecei umpluți cu carne în sos de lămâie și mărar

  1. Pentru a curăța dovleceii am folosit 3 instrumente: un aparat de scos cotoare, un cuțit de curățat legume, un aparat de curățat coaja.
  2. Se taie dovleceii în două pe lățime. Introduceți aparatul de scos cotoare în centru fiecărei bucăți. Învârtiți de câteva ori să se desprindă ca lumea miezul. Scoateți aparatul. Uneori miezul va ieși cu tot cu aparat, alteori rămâne prins înăuntru. Pentru a curăța ce a rămas înăuntru folosiți cuțitul de curățat legume, are lama ușor curbată și e foarte potrivit pentru această operațiune. Scoateți miezul desprins cu aparatul de scos cotoare, in cazul în care n-a ieșit din prima. Apoi, folosind același cuțit răzuiți interiorul (pereții) dovlecelului până iese toată pulpa moale.
  3. După ce ați scobit toți dovleceii, curățați-i de coajă folosind aparatul special.
  4. Pentru umplutură se toacă fin ceapa și se dă morcovul pe răzătoare. Se călesc apoi în uleiul încins Sotirelis, până se înmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se adaugă roșia strivită împreună cu sucul de pe ea și se călește încă 5 minute. Se adaugă orezul și se amestecă bine, să se prăjească un pic (cca 3 minute) în uleiul de măsline. Se adaugă verdețurile tocate fin.
  5. Legumele călite cu orez se răstoarnă peste carnea tocată și se condimentează cu sare și piper. Se adaugă și 1/4 cană de apă rece și se frământa totul bine (cu mâna merge cel mai ușor).
  6. Cu acest amestec, se umplu dovleceii. Dovleceii umpluți se așează într-o tavă/cratiță care merge la cuptor, pe un singur strat.
  7. Se adaugă supa în tavă și se presară sare peste dovlecei. Se aduce conținutul oalei la fierbere. Se pune capacul (sau se acoperă cu folie de aluminiu). Se dă la cuptor, la 180C, timp de aprox. 50-55 minute. Verificați puțina umplutură, să fie fiert orezul după acest timp.
  8. Se scot dovleceii pe un platou de servire și se acoperă să rămână calzi.
  9. Se măsoară într-o cană gradată 400 ml din supa rămasă în oală.
  10. Într-o oală se bat ouăle și gălbenușurile cu făina și sucul de lămâie, folosindu-vă de un tel, până nu mai aveți cocoloașe. Se adaugă treptat supa fierbinte măsurată, în timp ce continuați să bateți amestecul cu telul. După ce ați terminat de pus toată supa, puneți oala pe foc mic (mic, mic!) și înfierbântați amestecul, în timp ce nu vă opriți din amestecat cu telul. Vă opriți când sosul s-a îngroșat, arată ca un sos de vanilie, adică acoperă dosul unei linguri și dacă treceți cu degetul peste el, pe lingură rămâne o dungă curată durează cam 5 minute). Nu lăsați, nici un moment, sosul să fiarba, se va „tăia”.
  11. Trageți oala de pe foc și amestecați mărarul, condimentând sosul cu sare și piper negru, după gust.
  12. Turnați sosul peste dovlecei. Serviți imediat.

Poftă Bună/Kali Orexi !!!

sursa,
https://www.e-retete.ro/retete/dovlecei-umpluti-cu-carne-in-sos-de-lamaie-si-marar

Pui grecesc marinat

Timp de preparare: 45 min
Timp de gătire: 45 min

Ingrediente

2 caserole de ciocănele de pui
200 ml de iaurt, preferabil grecesc
2-3 lingurițe ulei de măsline Sotirelis


4 căței de usturoi
1 jumătate de linguriță de oregano
1 lămâie medie
1 jumătate de linguriță de sare
piper după gust
1 legătură de pătrunjel

Mod de preparare,

Vă propun un fel de mâncare marinat super delicios, ieftin și cu o aromă minunată. Perfectă pentru zilele de dinainte de salariu, sau în care nu ai timp prea mult pentru gătit.

Începem cu marinata, combinând iaurtul cu uleiul de măsline Sotirelis, usturoiul pisat, oregano, sare și niște piper. Cu o răzătoare mică, radeți în sos coaja lămâii pe care o folosiți. Adăugați și 1-2 lingurițe de zeamă. Amestecați ingredientele. Tăiați legătura de pătrunjel proaspăt în marinată.

Într-o pungă adăugați ciocănelele de pui și marinata. Pe cât posibil, scoateți aerul din pungă, închideți-o și masați bucățile de pui ca să se acopere cât mai bine de sos. Puneți pungaîn frigider, pentru 25-30 minute.

Puteți face puiul în 3 feluri, mai apoi: ori într-o tigaie care nu se lipește, ori pe grătar, ori în cuptorul preîncălzit. Până când se pătrunde și devine rumen-auriu.

Se pot servi simple cu o salată sau putem face minunatul gyros cu acest pui, plus tzatziki și cartofi la cuptor în stil grecesc, lipie și legume – varianta de casă, mult mai sănătoasă și cu un gust dumnezeiesc.

Poftă bună/Kali orexi !!!

surse,
https://www.lalena.ro/reteta/1653/Pui-grecesc-la-cuptor/
https://retete.unica.ro/recipes/pui-grecesc-marinat/

Plăcintă cretană cu dovlecei/Kritiki kolokithopita/Κρητική κολοκυθόπιτα

Plăcinta cretană cu dovlecei e preferabil s-o faceți cu brânza mizithra(pentru cei care vor să își facă ei acasă, am dat o rețetă mai jos) si oua. Dacă nu gasiti mizithra puteți pune brânză feta. Dovleceii trebuie să fie mari ca să-i puteți rade ușor. Plăcinta trebuie să fie bine coaptă în partea de jos, musai să o verificați înainte de a stinge cuptorul.

Ingrediente:

750 gr. dovlecei
500 gr. brânză mizithra
1 legatură de mentă
4 ouă
1 pahar ulei de măsline Sotirelis
2 pahare făină cu agent de creștere

Mod de preparare:

Radem dovleceii pe răzătoarea mare. Îi presărăm cu puțină sare și îi stoarcem foarte bine. Într-un bol mare batem ouăle, adăugăm brânza mizithra, menta tocată mărunt, uleiul de măsline Sotirelis, dovleceii bine storși și, la sfârșit, făina. Se formează o pastă când sunt bine amestecate.

Ungem un vas de Jena dreptunghiular și punem compoziția în el. Putem presăra cu semințe de susan. Coacem la cuptorul preîncălzit timp de 30-40 minute, până se rumenește.

Poftă bună/Kali orexi !!!

 

Bonus, o rețetă de brânză mizithra

Mizithra este o brânză făcută din lapte de capră sau oaie și este de 2 tipuri: nesărată sau sărată. Asemănătoare cu ricotta,  este folosită la placinte dulci și sărate, dar și la paste. Este foarte ușor de preparat.

Ingrediente:

2 litri lapte proaspăt
oțet (o ceașcă mică)
sare grunjoasă
o bucată de tifon (sau tul)

Mod de preparare:

Fierbem laptele într-o oală.
Când ajunge la punctul de fierbere și începe să se umfle îl stropim repede cu oțetul.
Stingem imediat focul și mai lăsăm 3 minute pe ochiul aragazului încins. Lăsăm laptele să se brânzească aproximativ 5 minute până ce se împarte în solid și lichid.
Îl turnăm într-o oală pe care am acoperit-o cu tifonul. Legăm cele 4 colțuri ale tifonului.
Lăsăm să se scurgă cca o oră jumătate și apoi îi dăm forma rotundă.
Scoatem tifonul și „îmbrăcăm” brânza cu sare grunjoasă. O lăsăm să se usuce acoperită cu un tifon (nu în frigider) 1-2 zile, întorcând-o des pe toate părțile. Apoi este gata pentru a fi folosită. Preferabil s-o radeți și s-o puneți într-un bol de plastic cu capac. Se ține la rece în frigider și o puteți folosi la paste sau plăcinte, când aveți chef de aceste feluri de mâncare.

Caracatiță la grătar, în stil grecesc

Vechii greci considerau carcatița ca un simbol al înțelepciunii,  dar și un animal protector a cărui imagine apărea pe fresce sau scuturi, încă de acum 2500 de ani.

Acest fel de mâncare îl poți întâlni mai ales în insulele grecești, dar poți să-l prepari pe grătar și acasă, în week end. Secretul este să faci rost de o caratiță cât mai fragedă, pe care să o poți ține la marinat cam cu 1 zi înainte să o gătești. Se poate servi atât fierbinte, cât și la temperatura camerei, dacă o vei servi ca aperitiv.

Ingrediente pentru 4 porții,

900 g caracatiță proaspătă
3-4 legături de verdeață, precum: pătrunjel, oregano, fenel
4-6 frunze de dafin
1/2 cană ulei de măsline Sotirelis
1/2 linguriță fulgi de chilly
sucul de la o lămâie
2 linguri de oregano proaspăt

pentru servit:
ulei de măsline extravirgin Sotirelis, piper negru, roșii, ceapă, lămâie

Mod de preparare

Se pune caracatița la fiert în apă cu sare, pentru aproximativ 1 minut și jumătate. Apoi, se scoate caracatița și o se lasă să se scurgă.

După aceea se ia caracatița și se așează într-un vas termorezistent, în care se află ierburile aromatice și frunzele de dafin. Caracatița va fi băgată în cuptor (încins în prealabil la 180 de grade) unde se lasă între 90 de minute și 4 ore, în funcție de mărimea acesteia. După ce caracatița se coace, se va tăia cubulețe. Dacă ai caracatițe mici, lasă-le întregi.

Se amestecă uleiul de măsline Sotirelis, lămâia, praful de chilly, oregano, iar sosul marinat se toarnă peste caracatiță. Este preferabil să o lași la marinat cu o zi înainte să pui caracatița pe grătar.

Finalmente, se pune caracatița pe grătar și se lasă la rumenit. Înainte să o servești, o vei presăra cu ulei de măsline Sotirelis, cu piper și cu lămâie.

Poftă bună/Kali orexi !!!

Ghiveci/Γιουβέτσι de vițel cu orz

Este o mâncare tipic grecească, plină de arome puternice și foarte consistentă. Un fel de mâncare des întâlnit în tavernele elene, dar și la mesele familiale din Grecia sau Cipru. Ce-i drept, în Cipru, se folosește mai mult cu carne de cocoș.

 

Ingrediente

  • 1 pachet (500 g.) Orz Misko
  • 1 kg umăr cu os de vițel tăiat
  • 1/2  cană ulei de măsline Sotirelis
  • 1 ceapă, preferabil roșie
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 linguriță de busuioc
  • 2 lingurițe de pastă de tomate
  • 1/2 cană vin alb sec
  • 500 grame de roșii tocate
  • 1 cană de cașcaval ras
  • sare
  • piper
  • 1.5 litri de apă

Timp de preparare, cca o oră jumătate, două ore, funcție de cum se frăgezește carnea.

 

Mod de preparare

  •  Într-o cratiță, se călesc ceapa, usturoiul și carnea în ulei de măsline Sotirelis.
  • Se adaugă vinul și apoi se adaugă sare, piper, cimbru, busuioc, roșii, pasta de tomate și o cană de apă.
  • Fierbeți timp de 1 oră și jumătate până când carnea este fragedă.
  • Se adaugă 1,5 litri de apă și se lasă pe aragaz până la fierbere.
  • Punem carnea cu zeamă, într-un vas de Jena, adăugam orzul, se amestecă și punem în cuptor preîncălzit, la 200 grade C, timp de 20 de minute.
  • f. După ce este gata, se pune pe platou se presară cu cașcaval ras și se servește. Cu un vin roșu sec.

Poftă bună/Kali orexi !!!