Tel: +40 751 404305 / E-mail: comenzi@ulei-masline-extravirgin.ro

Ulei de măsline extravirgin - Rețete și povestiri

Ulei de măsline extravirgin – Rețete și povestiri

Dovlecei umpluți cu carne, în sos de lămâie și mărar

Ingrediente

0-12 dovlecei (mai mici)
500 ml supă de pui

Umplutura

450 gr carne tocată de vițel (sau mixtă vita+porc)
1 ceapă
1 morcov
1 roșie din conservă (+ 3 linguri suc de roșii din conservă)
50 grame de orez cu bob rotund
1 fir de mărar
1/4 legătura de pătrunjel
3-4 linguri de ulei de măsline Sotirelis


sare, piper negru

Sos de lămâie

2 ouă întregi
2 gălbenușuri
2 linguri rase de făină
4 linguri de suc de lămâie
4 fire de mărar
sare, piper negru

Porții: 56

Preparare
Dovlecei umpluți cu carne în sos de lămâie și mărar

  1. Pentru a curăța dovleceii am folosit 3 instrumente: un aparat de scos cotoare, un cuțit de curățat legume, un aparat de curățat coaja.
  2. Se taie dovleceii în două pe lățime. Introduceți aparatul de scos cotoare în centru fiecărei bucăți. Învârtiți de câteva ori să se desprindă ca lumea miezul. Scoateți aparatul. Uneori miezul va ieși cu tot cu aparat, alteori rămâne prins înăuntru. Pentru a curăța ce a rămas înăuntru folosiți cuțitul de curățat legume, are lama ușor curbată și e foarte potrivit pentru această operațiune. Scoateți miezul desprins cu aparatul de scos cotoare, in cazul în care n-a ieșit din prima. Apoi, folosind același cuțit răzuiți interiorul (pereții) dovlecelului până iese toată pulpa moale.
  3. După ce ați scobit toți dovleceii, curățați-i de coajă folosind aparatul special.
  4. Pentru umplutură se toacă fin ceapa și se dă morcovul pe răzătoare. Se călesc apoi în uleiul încins Sotirelis, până se înmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se adaugă roșia strivită împreună cu sucul de pe ea și se călește încă 5 minute. Se adaugă orezul și se amestecă bine, să se prăjească un pic (cca 3 minute) în uleiul de măsline. Se adaugă verdețurile tocate fin.
  5. Legumele călite cu orez se răstoarnă peste carnea tocată și se condimentează cu sare și piper. Se adaugă și 1/4 cană de apă rece și se frământa totul bine (cu mâna merge cel mai ușor).
  6. Cu acest amestec, se umplu dovleceii. Dovleceii umpluți se așează într-o tavă/cratiță care merge la cuptor, pe un singur strat.
  7. Se adaugă supa în tavă și se presară sare peste dovlecei. Se aduce conținutul oalei la fierbere. Se pune capacul (sau se acoperă cu folie de aluminiu). Se dă la cuptor, la 180C, timp de aprox. 50-55 minute. Verificați puțina umplutură, să fie fiert orezul după acest timp.
  8. Se scot dovleceii pe un platou de servire și se acoperă să rămână calzi.
  9. Se măsoară într-o cană gradată 400 ml din supa rămasă în oală.
  10. Într-o oală se bat ouăle și gălbenușurile cu făina și sucul de lămâie, folosindu-vă de un tel, până nu mai aveți cocoloașe. Se adaugă treptat supa fierbinte măsurată, în timp ce continuați să bateți amestecul cu telul. După ce ați terminat de pus toată supa, puneți oala pe foc mic (mic, mic!) și înfierbântați amestecul, în timp ce nu vă opriți din amestecat cu telul. Vă opriți când sosul s-a îngroșat, arată ca un sos de vanilie, adică acoperă dosul unei linguri și dacă treceți cu degetul peste el, pe lingură rămâne o dungă curată durează cam 5 minute). Nu lăsați, nici un moment, sosul să fiarba, se va „tăia”.
  11. Trageți oala de pe foc și amestecați mărarul, condimentând sosul cu sare și piper negru, după gust.
  12. Turnați sosul peste dovlecei. Serviți imediat.

Poftă Bună/Kali Orexi !!!

sursa,
https://www.e-retete.ro/retete/dovlecei-umpluti-cu-carne-in-sos-de-lamaie-si-marar

Pui grecesc marinat

Timp de preparare: 45 min
Timp de gătire: 45 min

Ingrediente

2 caserole de ciocănele de pui
200 ml de iaurt, preferabil grecesc
2-3 lingurițe ulei de măsline Sotirelis


4 căței de usturoi
1 jumătate de linguriță de oregano
1 lămâie medie
1 jumătate de linguriță de sare
piper după gust
1 legătură de pătrunjel

Mod de preparare,

Vă propun un fel de mâncare marinat super delicios, ieftin și cu o aromă minunată. Perfectă pentru zilele de dinainte de salariu, sau în care nu ai timp prea mult pentru gătit.

Începem cu marinata, combinând iaurtul cu uleiul de măsline Sotirelis, usturoiul pisat, oregano, sare și niște piper. Cu o răzătoare mică, radeți în sos coaja lămâii pe care o folosiți. Adăugați și 1-2 lingurițe de zeamă. Amestecați ingredientele. Tăiați legătura de pătrunjel proaspăt în marinată.

Într-o pungă adăugați ciocănelele de pui și marinata. Pe cât posibil, scoateți aerul din pungă, închideți-o și masați bucățile de pui ca să se acopere cât mai bine de sos. Puneți pungaîn frigider, pentru 25-30 minute.

Puteți face puiul în 3 feluri, mai apoi: ori într-o tigaie care nu se lipește, ori pe grătar, ori în cuptorul preîncălzit. Până când se pătrunde și devine rumen-auriu.

Se pot servi simple cu o salată sau putem face minunatul gyros cu acest pui, plus tzatziki și cartofi la cuptor în stil grecesc, lipie și legume – varianta de casă, mult mai sănătoasă și cu un gust dumnezeiesc.

Poftă bună/Kali orexi !!!

surse,
https://www.lalena.ro/reteta/1653/Pui-grecesc-la-cuptor/
https://retete.unica.ro/recipes/pui-grecesc-marinat/

Plăcintă cretană cu dovlecei/Kritiki kolokithopita/Κρητική κολοκυθόπιτα

Plăcinta cretană cu dovlecei e preferabil s-o faceți cu brânza mizithra(pentru cei care vor să își facă ei acasă, am dat o rețetă mai jos) si oua. Dacă nu gasiti mizithra puteți pune brânză feta. Dovleceii trebuie să fie mari ca să-i puteți rade ușor. Plăcinta trebuie să fie bine coaptă în partea de jos, musai să o verificați înainte de a stinge cuptorul.

Ingrediente:

750 gr. dovlecei
500 gr. brânză mizithra
1 legatură de mentă
4 ouă
1 pahar ulei de măsline Sotirelis
2 pahare făină cu agent de creștere

Mod de preparare:

Radem dovleceii pe răzătoarea mare. Îi presărăm cu puțină sare și îi stoarcem foarte bine. Într-un bol mare batem ouăle, adăugăm brânza mizithra, menta tocată mărunt, uleiul de măsline Sotirelis, dovleceii bine storși și, la sfârșit, făina. Se formează o pastă când sunt bine amestecate.

Ungem un vas de Jena dreptunghiular și punem compoziția în el. Putem presăra cu semințe de susan. Coacem la cuptorul preîncălzit timp de 30-40 minute, până se rumenește.

Poftă bună/Kali orexi !!!

 

Bonus, o rețetă de brânză mizithra

Mizithra este o brânză făcută din lapte de capră sau oaie și este de 2 tipuri: nesărată sau sărată. Asemănătoare cu ricotta,  este folosită la placinte dulci și sărate, dar și la paste. Este foarte ușor de preparat.

Ingrediente:

2 litri lapte proaspăt
oțet (o ceașcă mică)
sare grunjoasă
o bucată de tifon (sau tul)

Mod de preparare:

Fierbem laptele într-o oală.
Când ajunge la punctul de fierbere și începe să se umfle îl stropim repede cu oțetul.
Stingem imediat focul și mai lăsăm 3 minute pe ochiul aragazului încins. Lăsăm laptele să se brânzească aproximativ 5 minute până ce se împarte în solid și lichid.
Îl turnăm într-o oală pe care am acoperit-o cu tifonul. Legăm cele 4 colțuri ale tifonului.
Lăsăm să se scurgă cca o oră jumătate și apoi îi dăm forma rotundă.
Scoatem tifonul și „îmbrăcăm” brânza cu sare grunjoasă. O lăsăm să se usuce acoperită cu un tifon (nu în frigider) 1-2 zile, întorcând-o des pe toate părțile. Apoi este gata pentru a fi folosită. Preferabil s-o radeți și s-o puneți într-un bol de plastic cu capac. Se ține la rece în frigider și o puteți folosi la paste sau plăcinte, când aveți chef de aceste feluri de mâncare.

Caracatiță la grătar, în stil grecesc

Vechii greci considerau carcatița ca un simbol al înțelepciunii,  dar și un animal protector a cărui imagine apărea pe fresce sau scuturi, încă de acum 2500 de ani.

Acest fel de mâncare îl poți întâlni mai ales în insulele grecești, dar poți să-l prepari pe grătar și acasă, în week end. Secretul este să faci rost de o caratiță cât mai fragedă, pe care să o poți ține la marinat cam cu 1 zi înainte să o gătești. Se poate servi atât fierbinte, cât și la temperatura camerei, dacă o vei servi ca aperitiv.

Ingrediente pentru 4 porții,

900 g caracatiță proaspătă
3-4 legături de verdeață, precum: pătrunjel, oregano, fenel
4-6 frunze de dafin
1/2 cană ulei de măsline Sotirelis
1/2 linguriță fulgi de chilly
sucul de la o lămâie
2 linguri de oregano proaspăt

pentru servit:
ulei de măsline extravirgin Sotirelis, piper negru, roșii, ceapă, lămâie

Mod de preparare

Se pune caracatița la fiert în apă cu sare, pentru aproximativ 1 minut și jumătate. Apoi, se scoate caracatița și o se lasă să se scurgă.

După aceea se ia caracatița și se așează într-un vas termorezistent, în care se află ierburile aromatice și frunzele de dafin. Caracatița va fi băgată în cuptor (încins în prealabil la 180 de grade) unde se lasă între 90 de minute și 4 ore, în funcție de mărimea acesteia. După ce caracatița se coace, se va tăia cubulețe. Dacă ai caracatițe mici, lasă-le întregi.

Se amestecă uleiul de măsline Sotirelis, lămâia, praful de chilly, oregano, iar sosul marinat se toarnă peste caracatiță. Este preferabil să o lași la marinat cu o zi înainte să pui caracatița pe grătar.

Finalmente, se pune caracatița pe grătar și se lasă la rumenit. Înainte să o servești, o vei presăra cu ulei de măsline Sotirelis, cu piper și cu lămâie.

Poftă bună/Kali orexi !!!

Ghiveci/Γιουβέτσι de vițel cu orz

Este o mâncare tipic grecească, plină de arome puternice și foarte consistentă. Un fel de mâncare des întâlnit în tavernele elene, dar și la mesele familiale din Grecia sau Cipru. Ce-i drept, în Cipru, se folosește mai mult cu carne de cocoș.

 

Ingrediente

  • 1 pachet (500 g.) Orz Misko
  • 1 kg umăr cu os de vițel tăiat
  • 1/2  cană ulei de măsline Sotirelis
  • 1 ceapă, preferabil roșie
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 linguriță de busuioc
  • 2 lingurițe de pastă de tomate
  • 1/2 cană vin alb sec
  • 500 grame de roșii tocate
  • 1 cană de cașcaval ras
  • sare
  • piper
  • 1.5 litri de apă

Timp de preparare, cca o oră jumătate, două ore, funcție de cum se frăgezește carnea.

 

Mod de preparare

  •  Într-o cratiță, se călesc ceapa, usturoiul și carnea în ulei de măsline Sotirelis.
  • Se adaugă vinul și apoi se adaugă sare, piper, cimbru, busuioc, roșii, pasta de tomate și o cană de apă.
  • Fierbeți timp de 1 oră și jumătate până când carnea este fragedă.
  • Se adaugă 1,5 litri de apă și se lasă pe aragaz până la fierbere.
  • Punem carnea cu zeamă, într-un vas de Jena, adăugam orzul, se amestecă și punem în cuptor preîncălzit, la 200 grade C, timp de 20 de minute.
  • f. După ce este gata, se pune pe platou se presară cu cașcaval ras și se servește. Cu un vin roșu sec.

Poftă bună/Kali orexi !!!

Pui la tigaie/Τηγανιά κοτόπουλο(Tigania kotopoulo)

Acest fel de mâncare l-am gustat în Atena. Aici, iubitorii gastronomiei elene au parte de tot ce-i mai bun. Tradiția culinară grecească se bazează pe triada „pâinea, vinul și măslinul”.

Din mesele grecești nu vor lipsi deasemenea iaurtul, brânza feta, uleiul de măsline extravirgin, mierea, fructele și legumele locale, alături de minunatul pește proaspăt, gătit de obicei la grătar și stropit din belșug cu ulei de măsline(în cazul nostru, musai Sotirelis) și câteva picături de suc de lămâie.

Ingrediente:

1 kg pui tăiat în bucățele
3-4 ardei kapia verzi tăiați rondele
2 ardei kapia roșii tăiați rondele
1-2 ppăhăruțe de vin retsina(sau vin alb sec)
5-6 linguri ulei de măsline Sotirelis
sare
piper
oregano
boia de ardei
puțin curry
2 linguri de muștar(se poate înlocui cu smântână)

 

Mod de preparare:

Amestecăm toate ingredientele, inclusiv uleiul de măsline Sotirelis, în afară de retsina și muștar(sau smântână).
Le punem într-o tigaie antiaderentă și le lăsăm cam 10 minute cu capac, amestecând din când în când.

Când se rumenește carnea, stingem cu retsina(sau vinul alb sec) și lăsăm să mai fiarbă cam 10 minute. Înclinăm ușor tigaia în lateral și în zeamă dizolvăm muștarul și apoi mișcăm tigaia, astfel încâtt muștarul să se distribuie uniform.
Punem capacul și lăsăm mâncarea ca să se lege sosul.

Poftă bună/Kali Orexi!

sursa rețetei,
http://retete-grecesti.blogspot.com/

Chec cu șuncă, măsline și brânză

Ingrediente

  • ingrediente 150 ml vin alb
  •  100 ml ulei de măsline Sotirelis
  •  4 ouă
  •  1/2 linguriță sare
  •  250 g făină
  •  1 linguriță praf de copt
  •  150 g brânză de oaie rasă
  •  50 g cașcaval afumat
  •  1 ceapă mare
  •  200 g șuncă
  •  150 g bacon
  •  100 g măsline negre Sotirelis
  •  100 g măsline verzi
  •  pătrunjel proaspăt tocat (opțional)

 

Mod de preparare

 

Checurile sărate ne scot din încurcătură de fiecare dată când suntem în lipsă de timp sau nu avem prea multă inspirație pentru aperitive. Pot fi servite la mese festive, ca gustare între mese, mic-dejun sau chiar și pachet pentru muncă.

Se fac rapid, ușor și sunt atât de gustoase și versatile încât nu ne putem sătura de ele prea curând. Cel de astăzi este cu iz mediteranean, datorită măslinelor, brânzei de oaie și uleiului de măsline din compoziție.

Într-un castron mare, combină vinul, uleiul, ouăle bătute și sarea. Separat, combină făina cu praful de copt și apoi adaugă peste compoziția lichidă.

Toacă ceapa mărunt și călește-o puțin. Adaugă peste bacon-ul și mai călește câteva minute. Scurge amestecul ca să nu strice aluatul mai târziu.

Feliază măslinele, toacă pătrunjelul (dacă vrei să pui) și taie șunca. Adaugă totul (inclusiv brânza și cașcavalul peste aluat). Toarnă într-o formă de chec și dă la cuptorul preîncălzit timp de 1 oră.

Poftă bună/Kali orexi

sursa rețetei,

https://retete.unica.ro

Rețeta de week end: dovlecei ”pane” grecești/kolokythakia tiganita

Sunt unul dintre aperitivele cel mai adesea comandate la terasele tavernelor de pe malul mării, alături de un sos tzatziki răcoritor. În limba greacă se numesc kolokythakia tiganita și de fapt nu sunt dovlecei pane, deși noi ne-am obișnuit să-i numim astfel.Cu toate că n-au nici urmă de ou sau pesmet, acești dovlecei sunt, de departe, cea mai delicioasă abordare a dovleceilor prăjiți.

Ingrediente dovlecei ”pane” grecești

1 dovlecel de mărime medie (400-500 de grame)
3 linguri de făină (1-2 în plus, dacă e nevoie)
300 ml. ulei de măsline Sotirelis
sare

Mod de preparare

Dovlecelul se decojește, se îndepărtează capetele și se feliază cât de subțire posibil, în felii groase de 2-3 milimetri.
Se sărează feliile de dovlecel cu praf de sare și se pun într-o sită, așezată deasupra unui vas adânc.Dovleceii vor lăsa multă apă, deci vor deveni foarte crocanți, după prăjire. Se lasă dovleceii să se scurgă bine de apă, cca o oră. Se presează ușor deasupra dovleceilor, fără a aplica o presiune prea mare. Dovleceii bine scurși se dau prin făină.

Pentru prăjire se încinge, pe foc mediu-iute, o tigaie încăpătoare, adâncă. Se toarnă în tigaie uleiul de măsline Sotirelis, într-un strat adânc de minimum 4 degete.Se așteaptă să se încingă bine uleiul, temperatura ideală de prăjire este de cca 180°C.Dacă felia de dovlecel pusă în tigaie, începe să sfârâie în uleiul de măsline, înseamnă că e suficient de încins.

Prăjit dovleceii în mai multe tranșe, nu-i înghesuiți în tigaie.Dacă vreți să fie suficient de crocanți.

Dacă uleiul este suficient de încins și abundent, este suficient un timp de maximum 2 minute de prăjire, la o tranșă de dovlecei.

Se scot dovleceii prăjiți, pe un strat de hârtie absorbantă de bucătărie. Astfel, vor elimina și ultimele urme de ulei de pe suprafața lor.

Dovlecii se servesc cât sunt calzi și foarte crocanți, alături de sosul tzatziki.

Poftă bună/Kali orexi !

P.S.
Recomand cartea Greek cuisine, de unde este și această rețetă

 

Orzo cu creveți

Pastele orzo sunt niște paste micuțe, nefierte seamănă perfect cu boabele de orez. Se pot înlocui cu orice paste micuțe, și chiar medii. Este interesantă și combinația de legume coapte cu couscous sau cu bulgur.

Ingrediente,

25-30 creveți nedecorticați (cca 500 gr)
200 gr. de orzo
1 ceapă roșie
1/4 ardei gras roșu
50 ml de vin alb sec
80 ml. de  sos de roșii(preferabil grecesc)
1 vârf de cuțit anason măcinat (sau 1-2 linguri ouzo)
2 fire de mărar
2 fire de tarhon
1 foaie de dafin
sare, piper
3-4 linguri de ulei măsline Sotirelis

Porții: 3-4 depinde de pofta de mâncare a mesenilor

Preparare

Se curăță creveții de cap și carapace.  Creveții curățați se vor folosi la pasul 2. Tot ce ați curățat de pe creveți se spală sub jet de apă rece, apoi se pun într-o oală împreună cu foaia de dafin, puțină sare și 700 ml apă. Se fierb la foc mediu timp de 25 minute. Când e gata se strecoară și se reține supa obținută. Practic așa preparați o supă de creveți care va da o aromă plăcută orzo-ului.

Între timp se încinge uleiul de măsline Sotirelis, într-o cratiță largă și se toarnă creveții. Se prăjesc pe ambele părți, doar până-și schimbă culoarea în roz. Se scot din cratiță.

Se toacă ardeiul și ceapa cubulețe mici. Se călesc la foc mic în uleiul de măsline Sotirelis, până se înmoaie. Se stinge cu vin și se lasă să fiarbă la foc mediu, până aproape se evaporă.

Se adaugă sosul de roșii, anasonul(sau ouzo-ul) și 500 ml. din supa de creveți. Se adaugă sare și piper negru, după gust.  Se adaugă orzo-ul și se scutură bine cratița să se așeze egal.

Se aduce la punctul de fierbere, se dă apoi focul mic și se fierbe cu capac, timp de 15 minute. În acest timp scuturați tigaia de vreo 2 ori, ca să nu se lipească orzo-ul de fundul tigăii.

Apoi orzo-ul trebuie să fie fiert și să mai aibă doar foarte puțin sos. Luați capacul și lăsați să mai fiarbă foarte ușor, până faceți următorii pași.

Tocați verdețurile și adăugați-le (rețineți puțin pentru decor) peste orzo. Amestecați ușor. Așezați deasupra creveții și presărați deasupra lor verdețurile reținute. Stingeți focul și puneți capacul pe cratiță. Lăsați să stea măcar 5 minute.

Poftă bună/Kali orexi !!!

sursa,
https://www.e-retete.ro/retete/orzo-cu-creveti

Pulpă de miel la tavă cu ulei Sotirelis

Grecii adoră carnea de miel și se pricep foarte bine să o pregătească. Pulpa de miel la tavă este un fel de mâncare ușor de gătit, iar rezultatul final, spectaculos. Se servește, de obicei, cu sos tzatziki sau/și salată verde sau de varză. Puteți să adăugați și garnitură de cartofi copți.

Ingrediente,

1 pulpă de miel(2-3 kg)
2-3 căței de usturoi
1 kg. cartofi,dacă faceți și garnitură
4-5 linguri de ulei de măsline Sotirelis


2 pahare de vin alb sec
rozmarin, oregano
mentă, busuioc
sare, piper negru

Mod de preparare,

Se spală carnea, se șterge, se fac crestături care se umplu cu felii de usturoi. Apoi se freacă pulpa de miel cu sare și piper negru. Se presară oregano, rozmarin (uscat sau proaspăt) peste tot. În final, se pune și multă mentă și busuioc tocat, presărate generos peste friptură.

Puneți pulpa într-o tavă unsă bine cu ulei extravirgin Sotirelis. Turnați una-două căni de vin alb, sec și dați la cuptorul încins la 180 de grade, timp de 1-2 ore. Primele 40 de minute,  tavasă fie acoperită cu folie de aluminiu.

După ce scoateți folia, friptura se unge, de câteva ori, cu sosul din tavă. Va forma o crustă minunată. Carnea trebuie să fie moale și suculentă. Puteți să verificați apăsând ușor pe ea.

Se taie felii,  după ce o lăsați 10 minute pe platou.

Poftă bună/Kali orexi !!!