fbpx
☎ +40 751 404305   ✉ comenzi@ulei-masline-extravirgin.ro

Salată grecească cu năut

Cu gândul deja la vacanță, la Grecia și la mâncare bună, vă invit să faceți o salată supergustoasă.

Năutul este un aliment sănătos și foarte gustos. Substitut ideal pentru carne, este bogat în fibre( eficiente pentru combaterea constipației și controlul apetitului). În lume se consumă, anual, aproape 10 milioane de tone de năut.

Este un aliment prețuit încă din antichitate, atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu. Cuvântul „năut” provine din cuvântul turc „nohut” și a intrat in limba română, de pe vremea când Dobrogea era parte a Imperiului Otoman, sub forma arhaică „nahut”. 

Multă vreme, năutul a fost cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, din pricina faptului că fiecare boabă prezintă o excrescență care seamănă cu un corn de berbec.

În Orientul Mijlociu, năutul salbatic este cunoscut încă de acum 7.500 ani. Cultivarea lui a început în jurul anului 3.000 I.Hr.. De-a lungul vremii, a fost un ingredient preferat de greci, de romani și de egipteni. Astăzi, lideri ai producției mondiale de năut sunt India, Australia și Pakistan.

INGREDIENTE:

4 roșii,

1 castravete mare

1 ceapa roșie

100 g brânză feta

12 măsline kalamata

1 cutie cu boabe de năut

1 lingură suc de lămâie

4 linguri ulei de măsline Sotirelis

1/2 linguriță de oregano

piper, sare

PREPARARE:

Spălăm roșiile, le ștergem și le tăiem în felii mai groase. Curățăm castraveții de coajă și îi tăiem felii. Se curăță ceapa și se taie a la Julien. Punem toate legumele într-un castron mare. Asezonăm cu oregano, apoi amestecăm cu atenție, pentru a nu strivi legumele. Adăugăm brânza tăiată felii, năutul și măslinele fără sâmburi.

Se lasă salata cca 5- 10 minute la rece. Când servim salata turnăm peste salată un dressing realizat din sucul de lămâie amestecat cu ulei de măsline Sotirelis, oregano, sare și piper.

Poftă bună/Kali orexi !!!

sursa rețetei și fotografiilor,