Gözleme este o plăcintă specifică bucătăriei turcești, dar binecunoscută și în Grecia, Macedonia de Nord, Albania sau Bulgaria. Este un fel de mâncare simplu de pregătit și cu un gust deosebit. Plăcintele trebuie mâncate musai fierbinți, de îndată ce sunt pregătite, pentru că, odată ce se răcesc, se fac mai dense. Dacă totuși le păstrați, puneți-le în frigider într-un vas închis.

Kozani/Κοζάνη, în aromână Cojani, în bulgară Kožun este un oraș din Macedonia. Cel mai cunoscut lucru despre oraș este Carnavalul care se ține de obicei cu 40 de zile înainte de Paști.

Ingrediente

5 foi de plăcintă

1 ceașcă ulei de măsline Sotirelis

5 fire potrivite de praz proaspăt

2 cepe uscate

1/3 dintr-o legătură de pătrunjel

1 ceașcă de tăieţei

700 g carne tocată de miel și vițel

3 ouă bătute

sare

piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Într-o tigaie încălzim o treime din uleiul de măsline Sotirelis pe care urmează să îl folosim. Adăugăm prazul și ceapa și le lăsăm la prăjit la foc potrivit, amestecând din când în când, ca să nu se rumenească.

După aproximativ 10 minute, imediat ce ceapa capătă culoarea aurie, adăugăm carnea tocată. Amestecăm continuu, menţinând tigaia pe foc, aproximativ 6-7 minute, până când carnea tocată își schimbă culoarea.

După ce adăugăm sare și piper, luăm cratița de pe foc şi punem tăieţeii, continuând să amestecăm. Lăsăm preparatul să se răcească complet. Imediat ce s-a răcit, adăugăm ouăle și frunzele de pătrunjel tăiate mărunt, apoi amestecăm cât este nevoie.

Ungem o tavă puțin adâncă, de aproximativ 40-50 de centimetri lungime(sau chiar tava aragazului), cu ulei de măsline Sotirelis, după care întindem trei foi de plăcintă, pe care de asemenea le ungem separat cu puțin ulei de măsline. Avem grijă ca marginile foilor să treacă îndeajuns peste marginile tăvii.


http://www.mamaplus.md/ro/retete/cum-pregatim-gozleme-placinta-turceasca-cu-branza

Cu o lingură întindem umplutura într-un strat subțire, după care o acoperim cu o foaie de plăcintă de pe care am scurs, în prealabil, uleiul. Stropim pe deasupra cu ulei de măsline Sotirelis, după care întindem și cea de-a doua foaie de aluat, și aceasta ușor scursă de ulei.

Rulăm marginile plăcintei spre interior, răsucindu-le asemeni unui chenar. În mijlocul plăcintei așezăm un pahar cu gura lată, în jurul căruia trasăm, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, un cerc. Nu străpungem plăcinta până jos, ci doar foile de deasupra.

Prin mișcări radiale, împărțim plăcinta în 12 secţiuni. Stropim urmele de cuţit cu ulei de măsline Sotirelis și, cu degetele, stropim plăcinta cu puțină apă. Punem apoi plăcinta la copt, pe prima treaptă, într-un cuptor încălzit în prealabil la 180οC, timp de aproximativ o oră, până când se rumenește îndeajuns ca să se dezlipească cu uşurinţă de tavă.

În ultimele zece minute de coacere, reducem intensitatea cuptorului până la minimum, pentru ca plăcinta să devină crocantă. Dacă plăcinta se desprinde de tavă, suntem siguri că este coaptă suficient.

Poftă bună/Kali orexi