Ingrediente

0-12 dovlecei (mai mici)
500 ml supă de pui

Umplutura

450 gr carne tocată de vițel (sau mixtă vita+porc)
1 ceapă
1 morcov
1 roșie din conservă (+ 3 linguri suc de roșii din conservă)
50 grame de orez cu bob rotund
1 fir de mărar
1/4 legătura de pătrunjel
3-4 linguri de ulei de măsline Sotirelis


sare, piper negru

Sos de lămâie

2 ouă întregi
2 gălbenușuri
2 linguri rase de făină
4 linguri de suc de lămâie
4 fire de mărar
sare, piper negru

Porții: 56

Preparare
Dovlecei umpluți cu carne în sos de lămâie și mărar

 1. Pentru a curăța dovleceii am folosit 3 instrumente: un aparat de scos cotoare, un cuțit de curățat legume, un aparat de curățat coaja.
 2. Se taie dovleceii în două pe lățime. Introduceți aparatul de scos cotoare în centru fiecărei bucăți. Învârtiți de câteva ori să se desprindă ca lumea miezul. Scoateți aparatul. Uneori miezul va ieși cu tot cu aparat, alteori rămâne prins înăuntru. Pentru a curăța ce a rămas înăuntru folosiți cuțitul de curățat legume, are lama ușor curbată și e foarte potrivit pentru această operațiune. Scoateți miezul desprins cu aparatul de scos cotoare, in cazul în care n-a ieșit din prima. Apoi, folosind același cuțit răzuiți interiorul (pereții) dovlecelului până iese toată pulpa moale.
 3. După ce ați scobit toți dovleceii, curățați-i de coajă folosind aparatul special.
 4. Pentru umplutură se toacă fin ceapa și se dă morcovul pe răzătoare. Se călesc apoi în uleiul încins Sotirelis, până se înmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se adaugă roșia strivită împreună cu sucul de pe ea și se călește încă 5 minute. Se adaugă orezul și se amestecă bine, să se prăjească un pic (cca 3 minute) în uleiul de măsline. Se adaugă verdețurile tocate fin.
 5. Legumele călite cu orez se răstoarnă peste carnea tocată și se condimentează cu sare și piper. Se adaugă și 1/4 cană de apă rece și se frământa totul bine (cu mâna merge cel mai ușor).
 6. Cu acest amestec, se umplu dovleceii. Dovleceii umpluți se așează într-o tavă/cratiță care merge la cuptor, pe un singur strat.
 7. Se adaugă supa în tavă și se presară sare peste dovlecei. Se aduce conținutul oalei la fierbere. Se pune capacul (sau se acoperă cu folie de aluminiu). Se dă la cuptor, la 180C, timp de aprox. 50-55 minute. Verificați puțina umplutură, să fie fiert orezul după acest timp.
 8. Se scot dovleceii pe un platou de servire și se acoperă să rămână calzi.
 9. Se măsoară într-o cană gradată 400 ml din supa rămasă în oală.
 10. Într-o oală se bat ouăle și gălbenușurile cu făina și sucul de lămâie, folosindu-vă de un tel, până nu mai aveți cocoloașe. Se adaugă treptat supa fierbinte măsurată, în timp ce continuați să bateți amestecul cu telul. După ce ați terminat de pus toată supa, puneți oala pe foc mic (mic, mic!) și înfierbântați amestecul, în timp ce nu vă opriți din amestecat cu telul. Vă opriți când sosul s-a îngroșat, arată ca un sos de vanilie, adică acoperă dosul unei linguri și dacă treceți cu degetul peste el, pe lingură rămâne o dungă curată durează cam 5 minute). Nu lăsați, nici un moment, sosul să fiarba, se va “tăia”.
 11. Trageți oala de pe foc și amestecați mărarul, condimentând sosul cu sare și piper negru, după gust.
 12. Turnați sosul peste dovlecei. Serviți imediat.

Poftă Bună/Kali Orexi !!!

sursa,
https://www.e-retete.ro/retete/dovlecei-umpluti-cu-carne-in-sos-de-lamaie-si-marar