Plăcinta cretană cu dovlecei e preferabil s-o faceți cu brânza mizithra(pentru cei care vor să își facă ei acasă, am dat o rețetă mai jos) si oua. Dacă nu gasiti mizithra puteți pune brânză feta. Dovleceii trebuie să fie mari ca să-i puteți rade ușor. Plăcinta trebuie să fie bine coaptă în partea de jos, musai să o verificați înainte de a stinge cuptorul.

Ingrediente:

750 gr. dovlecei
500 gr. brânză mizithra
1 legatură de mentă
4 ouă
1 pahar ulei de măsline Sotirelis
2 pahare făină cu agent de creștere

Mod de preparare:

Radem dovleceii pe răzătoarea mare. Îi presărăm cu puțină sare și îi stoarcem foarte bine. Într-un bol mare batem ouăle, adăugăm brânza mizithra, menta tocată mărunt, uleiul de măsline Sotirelis, dovleceii bine storși și, la sfârșit, făina. Se formează o pastă când sunt bine amestecate.

Ungem un vas de Jena dreptunghiular și punem compoziția în el. Putem presăra cu semințe de susan. Coacem la cuptorul preîncălzit timp de 30-40 minute, până se rumenește.

Poftă bună/Kali orexi !!!

Bonus, o rețetă de brânză mizithra

Mizithra este o brânză făcută din lapte de capră sau oaie și este de 2 tipuri: nesărată sau sărată. Asemănătoare cu ricotta,  este folosită la placinte dulci și sărate, dar și la paste. Este foarte ușor de preparat.

Ingrediente:

2 litri lapte proaspăt
oțet (o ceașcă mică)
sare grunjoasă
o bucată de tifon (sau tul)

Mod de preparare:

Fierbem laptele într-o oală.
Când ajunge la punctul de fierbere și începe să se umfle îl stropim repede cu oțetul.
Stingem imediat focul și mai lăsăm 3 minute pe ochiul aragazului încins. Lăsăm laptele să se brânzească aproximativ 5 minute până ce se împarte în solid și lichid.
Îl turnăm într-o oală pe care am acoperit-o cu tifonul. Legăm cele 4 colțuri ale tifonului.
Lăsăm să se scurgă cca o oră jumătate și apoi îi dăm forma rotundă.
Scoatem tifonul și “îmbrăcăm” brânza cu sare grunjoasă. O lăsăm să se usuce acoperită cu un tifon (nu în frigider) 1-2 zile, întorcând-o des pe toate părțile. Apoi este gata pentru a fi folosită. Preferabil s-o radeți și s-o puneți într-un bol de plastic cu capac. Se ține la rece în frigider și o puteți folosi la paste sau plăcinte, când aveți chef de aceste feluri de mâncare.