Sunt unul dintre aperitivele cel mai adesea comandate la terasele tavernelor de pe malul mării, alături de un sos tzatziki răcoritor. În limba greacă se numesc kolokythakia tiganita și de fapt nu sunt dovlecei pane, deși noi ne-am obișnuit să-i numim astfel.Cu toate că n-au nici urmă de ou sau pesmet, acești dovlecei sunt, de departe, cea mai delicioasă abordare a dovleceilor prăjiți.

Ingrediente dovlecei ”pane” grecești

1 dovlecel de mărime medie (400-500 de grame)
3 linguri de făină (1-2 în plus, dacă e nevoie)
300 ml. ulei de măsline Sotirelis
sare

Mod de preparare

Dovlecelul se decojește, se îndepărtează capetele și se feliază cât de subțire posibil, în felii groase de 2-3 milimetri.
Se sărează feliile de dovlecel cu praf de sare și se pun într-o sită, așezată deasupra unui vas adânc.Dovleceii vor lăsa multă apă, deci vor deveni foarte crocanți, după prăjire. Se lasă dovleceii să se scurgă bine de apă, cca o oră. Se presează ușor deasupra dovleceilor, fără a aplica o presiune prea mare. Dovleceii bine scurși se dau prin făină.

Pentru prăjire se încinge, pe foc mediu-iute, o tigaie încăpătoare, adâncă. Se toarnă în tigaie uleiul de măsline Sotirelis, într-un strat adânc de minimum 4 degete.Se așteaptă să se încingă bine uleiul, temperatura ideală de prăjire este de cca 180°C.Dacă felia de dovlecel pusă în tigaie, începe să sfârâie în uleiul de măsline, înseamnă că e suficient de încins.

Prăjit dovleceii în mai multe tranșe, nu-i înghesuiți în tigaie.Dacă vreți să fie suficient de crocanți.

Dacă uleiul este suficient de încins și abundent, este suficient un timp de maximum 2 minute de prăjire, la o tranșă de dovlecei.

Se scot dovleceii prăjiți, pe un strat de hârtie absorbantă de bucătărie. Astfel, vor elimina și ultimele urme de ulei de pe suprafața lor.

Dovlecii se servesc cât sunt calzi și foarte crocanți, alături de sosul tzatziki.

Poftă bună/Kali orexi !

P.S.
Recomand cartea Greek cuisine, de unde este și această rețetă